Sedekah Jumaat 6.11.2015 di Masjid Khalid Al walid

Share:


Teks: Amal till Jannah
Foto: Amal till Jannah

Alhamdulillah.

Hari ini kami masih berjuang amal saham akhirat dalam program Amal till Jannah berbekalkan amanah sedekah anda semua.

Hari ni untuk jemaah solat jumaat di Masjid Khalid Al Walid. Kita sediakan 250 cupcakes dan 250 vitagen. Buat kelainan di setiap minggu.

Mungkin bukan si bapa yang makan, tapi anak-anak yang menunggu kepulangan di rumah. Mungkin juga saudara gelandangan kita yang bertamu di Masjid hari ini. Rezeki mereka. Sesungguhnya memberi rezeki kepada mereka yang memerlukan juga suatu amal jariah yang besar pahalanya.

Pernahkah anda mendengar kisah berkahnya memberi sedekah walaupun sekadar makanan? Begini kisahnya.

Tersebutlah seorang ibu solihah. Beliau memiliki seorang putra yang menjadi tulang punggung keluarga. Di rumahnya yang penuh keterbatasan, sang ibu menunggu kapan putranya pulang. Dia pergi melakukan safar yang jauh. Hingga sang ibu putus asa, sementara sisa makanan tinggal cukup beberapa hari.

Suatu hari sang ibu sedang bersiap untuk menyantap makan siangnya. Ketika beliau mengambil suapan pertama dan siap untuk dilahap, tiba-tiba di depan pintu ada pengemis yang meminta makanan. Beliaupun tidak jadi melanjutkan suapannya. Beliau menaruh suapannya dan menyerahkan satu porsi makanan itu ke pengemis. Sehari itu, sang ibu menahan lapar.

Ternyata selang beberapa hari, tibalah putranya yang lama dia nantikan. Mulailah dia bercerita tentang kejadian yang luar biasa kepada ibunya,

Ada kejadian luar biasa yang aku alami. Setelah beberapa hari saya melintasi jalur di daerah tertentu, tiba-tiba keluar seekor singa. Sehingga akupun memegang erat punggung keledai yang aku naiki. Namun singa itu menyerang keledai. Dan kuku singa itu telah mengoyak jaket yang aku bawa, baju dan jubahku. Ketika cakarnya menghantam badanku, saya tercengang dan hampir hilang ingatan. Singa inipun membawaku dan menyeretku ke belukar yang tidak jauh. Dia bersiap untuk mengoyakku.

Tiba-tiba saya melihat orang berbadan besar, wajah dan bajunya putih, datang dan langsung memegang singa tanpa senjata. Dia naik dan pergi menghilang.

Ketika itu, orang besar tadi mengatakan: ‘Berdirilah wahai singa, satu suapan dengan satu suapan.’ Singa itupun berdiri dan lari meninggalkanku.

Akupun mencari lelaki itu, dan aku tidak berhasil menemukannya. Saya duduk menenangkan diri di tempat itu dan kembali mengambil bekal makananku. Akupun memperhatikan badanku, ternyata tidak ada satupun yang terluka. Kulanjutkan perjalanan, hingga aku bisa menyusul rombongan. Mereka sangat terheran melihat kejadian yang kualami. Namun saya kebingungan, apa makna ‘satu suapan dengan satu suapan.’

Mendengar ini, sang ibu memahami. Karena kejadian itu bersamaan dengan peristiwa saat beliau memberikan sedekah makanan. Beliau tidak sempat menelan satu suap, dan diberikan kepada orang yang membutuhkan. Dengan itu, Allah selamatkan anaknya dari ‘suap’ singa.

[Kisah ini disebutkan oleh At-Tanuji dalam kitab: Al-Faraj ba’da As-Syiddah]

Dari kisah di atas, menunjukkan bahawanya setiap amalan sedekah ini berkait dengan orang di sekeliling kita. Walaupun sesuap nasi, walaupun sebiji cupcakes. Jika orang itu memerlukan dan mendoakan mereka yang memberi. Allah itu maha mendengar lagi maha pemberi. Dialah Zat. Walaupun mungkin bukan Allah balas sedekah kita pada diri kita, tetapi mungkin rezeki suami atau isteri, ibu bapa atau anak-anak. Kejayaan, kekayaan, jodoh dan kesihatan semuanya ialah rezeki yang Allah turunkan buat kita. In shaa Allah.

Ikhlas dan niatlah kerana Allah taala.

Berbalik pada program kami hari ini. Semoga dengan sedekah anda semua, kita memperoleh rezeki yang lebih luas dan dirahmati Allah hendaknya. Amiin


Cupcakes pelbagai pilihan buat tamu Allah di Masjid Khalid Alwalid hari ini. Bertuah para isteri mendapat pahala ganjaran suami ke masjid. Sambil-sambil dijamu dan meraikan sedekah dari ATJ hari ini.

Syukur.

Hari ini hari jumaat, sudahkah anda bersedekah?


No comments